top of page
Search

RAAMATUARVUSTUS, MIS SAI AJALEHE JAOKS LIIGA HEA (loe: liiga tark, sügav ja õige)

Või nagu mulle, minu jaoks üks armas inimene seda peale lugemist väljendas:


"See oli üks erakordselt elegantne ja sügav lugu ning lugemine. Millise elegantsiga on ta kokku võtnud meie aja ja selle pained...ning sidunud kokku Sinu teosega. Ääretult ääretult kahju, et ajalehel ei olnud julgust - või ei piisanud suuremeelsust -  selle avaldamiseks...Minu sügav kummardus ja tänu hr Kalle Mälbergile!"



KALLE MÄLBERG: „ETIKETT  - BALLETT BRIKETILE PARKETIL“ 


Eestlased  tajuvad  metsarahvana nelja aastaaja  loodusseaduste nähtamatuid ürgvõbelusi. Enamasti  ei söanda  ega  suuda me  lihtsal heliseval häälel maailma pimedamast põhjast rändtähena ilmuda päevapaistesse, harva tuleme vabadusest lauldes  keskpõrandale kokku.  Ebaletakse tugitoolis kui kuvaril pritsib maksutõusu näkku nõrkrahavaev, jäädakse ehmunult vait kui uudistesse imbub  jõhkardmats tühistama tuntud sporditreenerit, armastatud lauljat, dirigenti, teatrijuhti … aga  homme võib-olla juba Sind! 


1974.aastal  katkestas Sangaste lossis Juri Lotmani  viimasel sotsioloogiaseminaril peetud loengu roobades mördimees, kes redeliga kolistades asus lae all häirimatus rahus elektripirne vahetama. Ilmakuulus Tartu  semiootik   kohendas vuntse ja tähendas:

„Tjah, ja  asjalike inimeste jaoks  ongi kultuur  üks tarbetu asi.“ 


 Ummikusse aetule pole labürint liiklusvahend - keegi  ei kuule lasku,  mis Su  tapab, sest   vee all ei saa ju  nutta .… „Ja kollane taevas sinise maa kohal tõotab suurt õnnetust /Ukraina?/ kui Idamüür variseb ja vaenlane on seitse päeva väravas“,  ennustas keskaegne mõistukõneleja  Nostradamus „Prophesies“


Tänases sünges hulluses jääb etiketikoolitaja Erika Kolbakovi ilus raamat  lummatud meeltesse kajama   pärast  raamatu paksude kaante  sulgumist  nagu õilsus kaevikuporis. 

Erika meelekindel kultuuri sisendus  laste ja perede kasvatamisel, tema  raamatu igas olukorras ja asendis kehtiva käitumisetiketi  imeline  kergus ja vastupidavus meenutab  läbipaistvat ainet,  millest ämblik koob oma võrgu,  kosmoselaeva purje -  teadmata  millal  ja kuhu on vaja lennata!


Etiketiraamat  ei ole pelk peenutsev  noa ja kahvli prelüüd, drillitud kursandi  kenitlemine kotletisaiaputkas. Inglismaal õppinud Erika Kolbakovi  etikett on sättumus, mis annab võimaluse kujutella end paremasse maailma, elada ja käituda erinevates situatsioonides mängleva kerguse ja elegantsiga, proaktiivselt astuda valgusvihku kerge, kõikevõitev  naeratus huulil võbelemas…


 Erika   libistab meid  viisakalt läbirääkimisruumi, vastu  põrnitseb vaenulik vastane:

 „See on põnev teema, kuid esialgu jääme siiski eriarvamusele. Sellegipoolest hindan kõrgelt teie seisukohta.  Mis arvate kui teeksime nii, et  lahendame meie mõlema probleemid?“  Jah? Etikett võib-olla aitab küll  õhkkonda luua, aga kui  mausri suu on ikkagi suunatud Sinule – raudkangi vastu  võtet pole. 


Ent siiski - kõigest hoolimata,  justnimelt   lapsi tuleb  turvalise elu eesmärgil kombeliselt harida.  Neid  ei tohi ära hirmutada,  muidu ei söanda nad nutisülest üldse enam  pilku tõsta ega koduuksest väljuda – hirm ja õudus. Kord ülikoolipäevil kui  manasime kahetsusväärseid vene olusid vedas Ülo Vooglaid meid pimedal sügisõhtul Tartus Toomemäele ja sõnas Inglisilla all prohvetlikult: 

„… alati tuleb valmis olla!“     

Tartu rahu autoril, Eesti diplomaatia maestrol  Jaan Poskal õnnestus vahelduvalt tuima pannes ning saunalaval  saatanaga konjakit libistades  ja vaenlastega    semutsedes sõlmida  unelmate leppe Eesti südametunnistus, kuni üks „meieajakangelane“ ruttas vahetult pärast „Estonia“ hukku ummisjalu  ja püksid rebadel  Petroskoi sööklasse  Poska loodut venelastega tühistama.   


Isegi e-valimiste serverimüstikas ja süvariigi bürokraatias on võimalik valida, sooritada metavalik - kõigi valikute ema, järgides etiketti. Kas karmid näited meie lähiajaloost  või lähedaste inimeste saatusest kibestavad  või õilistavad meid? Valik on  mitte kaeblikult koogutada kaelu, vaid ikka ja alati  elujaatavalt üritada  -  selles on  etiketi võti.

Etiketi puudumist ei korva  E- ega M- riik, ega Riigikogu 45.000  head või lausa ülihead seadust -  alati ja kõikjal on tõhusam omada häid kombeid, vallata telefoni-, meedia-  ning eriti küberkultuuri nüansse, olgu need kui moodsalt kirevad tahes. 


Rohkem kui pool sajandit tagasi meeliskles Leningradi juut Gabovitsch  Tartu  Toomeorus uue arvutuskeskuse nõlval, hakid kõssitasid  soojaõhkavate elektronlampide paistel: 

 Tehisintellekt on meie tulevik!“

 Lotman imestas:

„ Aga kas teil siis enda oma polegi?“ 

  Brikett  istub ooperis,   heliseb telefon:

„ Tead, Sa ei kujuta ette kus ma olen? - Balletti vaatan, rsk.“ 

…  Ja  Pas de Deux suri poolel  noodil nagu tatarlase nool vaigistas kord  Krakowi  Waveli torni pasunapuhuja.                    

  

Etiketil ei ole otstarvet.  See mis saabub ja see millest unistame on jubedalt erinevad. Etikett võib olla  ideaal, mille aine langeb jäägitult kokku  vormiga, aga  selle saavutamist ei maksa muuta kinnisideeks -  pigem sõlmida  teelolemise  tugiköit,  iga hetk aina uuesti köites ja kindlustades oma meelt  ning  püüdes  mõista kas Sinu kulgemine on sirgjoon, spiraal või hoopis ringtants. Etiketi sisemise loomu tajumiseks peab valgus langema hoopis mujalt- näites vanemaid kuulates  või külastades paiku kus oleme kunagi elanud.  Nagu viinamäetigu kannab  turjal oma koda nii eestlane  kannab igal pool  kaasas oma  lapsepõlve. Rühkleja vajab Etiketisalongi nagu juuste kammimist peegli ees  iga päev, igal hommikul ja  õhtul uinudes -   tühjatähjaga  täidetud päev jäägu vahele!  


Etikett pole nostalgialaks ega  loojangu poole looklev loba, lodev kehahoiak. Etikett on õhtumaine väärikus, antiik ja roomaõigus ning saksa klassikaline filosoofia  Eesti metsade muusikas ja vana ema naeratus. 


Vajalik raamat. Vältimatu.






bottom of page